Donald Trump tok en Dwight «Ike» Eisenhower da han advarte mot at militæret pusher på for krig for pengenes skyld mandag denne uken.

Trump advarte mot militæret som Eisenhower i 1961

CNN omtaler Trumps advarsel som et angrep mot militæret de aldri har sett maken til tidligere. Uten tvil er Trump og Eisenhower forskjellige mennesker i måten å presentere ideer på, men var det ikke nettopp dette Eisenhower snakket om, som Trump, under sin avskjedstale 17. januar 1961?

Eisenhower var redd for at militæret, som er en gigantisk byråkratisk organisasjon, ikke ville kunne temmes og at de har særinteresser av å fortsette kriger. Ingen original tanke akkurat.

Det er i det minste vi tolker Eisenhowers tale som du kan se i sin helhet under, her er noen av de berømte sitatene:

Annonse

«…men nå kan vi ikke lenger risikere å nød-improvisere vårt nasjonale forsvar; vi har blitt blitt tvunget til å skape en permanent våpenindustri av gigantiske proporsjoner. I tillegg er tre og en halv million menn og kvinner direkte engasjert i forsvaret. Vi bruker årlig mer på militær sikkerhet, enn nettoinntekten til alle selskaper i USA.»

«STATEN må VERGE SEG MOT anskaffelse av uberettiget innflytelse, enten det er søkt eller ikke, av det militærindustrielle komplekset. Potensialet for en katastrofal økning av feilplassert makt eksisterer og vil vedvare.»

Trump september 2020:

Trump tror militæret misliker ham

Trump uttalte blant annet at «jeg sier ikke at militæret er forelsket i meg, men soldatene er. Toppfolkene i Pentagon er sannsynligvis ikke glad i meg, fordi de ikke vil gjøre annet enn å krige, slik at alle de fantastiske selskapene som lager bomber og fly sørger for at alle er happy», sa Trump og la til at USA nå trekker seg ut av «endeløse kriger».

Til CNN uttaler John Kirby, eks «US Navy Rear Admiral», at «presidentens kommentarer om motivasjonen til militære ledere nedverdiger ikke bare deres tjeneste og de som ledes av dem; han gir styrke til forakten og tankeløsheten han prøver å benekte».

Uttalelsen kommer samtidig som The Atlantic hevder i en reportasje at Trump skal ha snakket nedverdigende om falne soldater under første verdenskrig, noe som skapte en noe kuriøs feide mellom Trump og Steve Jobs sin enke som eier mesteparten av The Atlantic. John Bolton, som neppe er en venn av Trump lenger, sier han ikke hørte Trump si noe av det The Atlantic påstår, og der står saken.

Kilde:
CNN

Annonse