Glem onlinespill som lover deg «en hel verden» å utforske. En internasjonal forskergruppe har skapt et virtuelt univers og gjort det tilgjengelig i skyen for alle.

Den største og mest realistiske simuleringen av universet noensinne

De første dataene fra verdens mest omfattende simulering av universet kan nå lastes ned om du skulle være interessert. Den gigantiske katalogen er komprimert til “brukervennlige” 100 terabyte for distribusjon, ifølge forskerteamet som står bak «Uchuu» (japansk for univers).

Terning med kantlengde på 9,63 milliarder lysår

Med 2,1 billioner partikler i en simulert terning med en kantlengde på 9,63 milliarder lysår, er det den største og mest realistiske simuleringen av universet til dags dato er gjort, skriver forskerne. Simuleringen produserte tre petabyte data som ble betydelig komprimert med henblikk på publisering.

«Mystiske haloer av mørk materie»

Som lignende prosjekter handler Uchuu-simuleringen om å la datamaskiner reprodusere store strukturer i universet for bedre å forstå dem. Uchuu konsentrerer seg om «mystiske haloer av mørk materie» som ikke bare styrer dannelsen av galakser, men også selve universets skjebne. Simuleringen inkluderer slike enorme strukturer ned til de “minste” galakser. Individuelle stjerner eller planeter er ikke inkludert, så du oppdager ingen aliens eller sivilisasjoner der ute, men nesten hele kosmos’ 13,8 milliarder års historie er simulert inn i Uchuu.

Annonse

«Uchuu er som en tidsmaskin»

Uchuu er som en tidsmaskin, forklarer forsker Julia Ereza. Du kan spole frem og tilbake, zoome inn på en galakse eller se på hoper av galakser. Teamet forklarer at simuleringen har til formål å forbedre vår forståelse av kommende himmelundersøkelser. 

Verdens kraftigste supercomputer

Et internasjonalt team av forskere fra Japan, Spania, USA, Argentina, Australia, Chile, Frankrike og Italia har skapt Uchuu ved hjelp av ATERUI II, verdens kraftigste supercomputer som utelukkende er tilgjengelig for astronomi. 

For å produsere Uchuu har vi brukt 40.200 prosessorer (CPU-kjerner). Det er brukt 20 millioner supercomputertimer og generert tre petabyte data, hvilket tilsvarer 894 784 853 bilder fra en 12 megapixels mobiltelefon.

Tomoaki Ishiyama, lektor ved Chiba University

Hvis du vil utforske de opprinnelige dataene selv, kan du nå gjøre det med det riktige datagrunnlaget: Informasjonen om utviklingen av mørk materie er blitt betydelig komprimert og er altså tilgjengelig som en database på 100 terabyte.

Ytterligere datasett vil bli gjort tilgjengelig senere.

Last ned Uchuu

Annonse