SpaceX- og Tesla-mannen Elon Musk later til å være en sammensatt fyr. Han emigrerte som 17-åring fra Syd-Afrika til Canada hvor han i flere år levde fra hånd til munn. Idag er han en av verdens rikeste menn og hans prosjekter ligger an til å endre verden. Men midt i den visjonære fremtidsoptimismen han representerer, aner vi flere ganger en dystopisk undertone.

«Historiens klokke viste solnedgang»

Mandag postet Musk en tweet der han refererer til romanen “The Guns of August” av Barbara Tuchman fra 1962, en bok om de tidlige fasene av første verdenskrig, den grusomme skyttergravskrigen som ikke rammet Norge så hardt, men som stykket opp og endret hele Europa – og skapte sår som resulterte i enda en grusom krig, annen verdenskrig. Musk la ved hele første avsnitt fra boken hvor siste avsnitt lyder (Politainments oversettelse):

Med dempede slag ringte Big Ben ni da kortesjen forlot palasset, men historiens klokke viste solnedgang. den gamle verdens sol var ved å gå ned i en døende glans for aldri igjen å stå opp.

Barbara Tuchman, “The Guns of August” 

«Ni ringer for dødelige menn»

Tuchmans bok er sentrert om første måned av krigen. Den ble en umiddelbar bestseller og innbragte en Pulitzer-pris. President John F. Kennedy var så imponert at han ga en kopi til hver av kabinettsmedlemmene samt noen av sine øverste militære rådgivere, og ba dem lese boken.

Musk fulgte opp Guns of August-tweeten med en annen litterær referanse, med henvisning til Tolkiens “Ringenes Herre” skrev han: «Ni ringer for dødelige menn.» Tolkien skrev Ringenes Herre delvis ut fra egne erfaringer fra første verdenskrig.

Annonse

Tesla Bot

Flere svarte med dogecoin-referanser, mens andre undret seg over om det var en tilslørt advarsel om en kommende verdenskrig.

Hva som foregår oppe i hodet på Elon Musk vet vi ikke, men tweetene gir undertegnede litt frysninger. Musk har en velkjent forkjærlighet for å poste merkelige ting på sosiale medier og han blir lest i titusentalls. Denne gang aner vi en dystopisk undertone. Kanskje kan den relateres til Tesla Bot?

ITavisen: Det kommer til å bli mye snakk om Tesla Bot fremover

… eller krig?

De besynderlige tweetene kommer bare få dager etter at Tesla presenterte en AI-drevet robot som er designet slik at mennesker fysisk kan overmanne den – om nødvendig. I det samfunnet Musk ser for seg komme, vil det være begrenset eller ingen etterspørsel etter fysisk arbeid. Tesla Bot vil bli rundt 1,72 høy. Den vil kunne håndtere en skiftenøkkel og utføre farlig, repeterende og/eller kjedelig arbeid. 

Musk har tidligere sagt at han tror kunstig intelligens ‘langt, langt vil overgå’ mennesker på alle måter og at det kan gå så langt som til å utløse en tredje verdenskrig. Han har sagt at AI av den typen som brukes i Teslas Autopilot, bør reguleres av internasjonal lov.

Noen vil konstruere roboter som ikke kan overmannes av mennesker.

Annonse