I Frankrike har president Emmanuel Macron personlig tatt over ledelsen av etterforskningen av mobiltelefon-spionasje med NSO-programvaren Pegasus. Også hans mobiltelefon står på listen over de som kan være tappet.

Byttet både telefon og nummer

Etter medieoppslagene om den israelskproduserte overvåkningsprogramvaren Pegasus etterforsker Frankrike påstandene om målrettet spionasje mot presidenten og 14 ministre. Emmanuel Macron tok selv over ledelsen av et møte i Rådet for nasjonal sikkerhet igår, ifølge presidentpalasset. «Presidenten tar saken veldig alvorlig og har byttet både telefon og nummer».

Marokko involvert

Ifølge Le Monde var Macron og flere medlemmer av regjeringen mulige mål for overvåkingsprogramvaren Pegasus fra den israelske leverandøren NSO. Et av Macrons mobiltelefonnummer står på den marokkanske sikkerhetstjenestens liste over spionasjemål.

Les ITavisen: “Massivt misbruk” av spionasjeprogramvare skrevet for politi og etterretningstjenester

Hvis dette er riktig «er det veldig alvorlig», men kretser rundt Elysée-palasset understreker at medieinformasjonen ikke betyr at Macrons mobiltelefon faktisk ble tappet. Marokko nekter for involvering i overvåkning av offentlige personer og kaller påstandene «ubegrunnede og falske».

Annonse

iOS spesielt utsatt

Pegasus bruker sikkerhetshull i Android og iOS for å få omfattende tilgang til data. Brukerne av det sofistikerte spionprogrammet kan trekke ut meldinger, bilder og e-post. Samtaler kan tas opp, mikrofoner og kameraer kan diskret aktiveres, gps’en kan skrus på uten at du merker det. 

NSO uenig

50 000 telefonnumre valgt av NSO-kunder som potensielle mål for spionasje, er blitt lekket til organisasjonene Forbidden Stories og Amnesty International. Blant numrene finnes statsledere, aktivister, journalister, offentlige tjenestemenn, politikere, forretningsmenn fra nær sagt hele verden. Myndighetene i flere land etterforsker bruken av Pegasus.

NSO benekter påstandene, men kommenterer ikke “enkeltstående tilfeller”. Programvaren er ment for bruk mot kriminelle og terrorister, og er “kun tilgjengelig” for militæret, rettsvesenet og etterretningstjenesten i land som respekterer menneskerettighetene.

Skandale i India

Ifølge indiske nyhetskilder vil ikke NSO Group “lenger vil svare på mediehenvendelser». Pegasus-saken har i India fått “Watergate-lignende dimensjoner” etter påstander om at programvaren som var anskaffet “for å overvåke terrorister, narkotikatrafikk og pedofile” er brukt til blant annet å overvåke uskyldige menneskers seksualliv.

Kilde: Heise

Annonse