Isaac Asimovs berømte bokserie Foundation kommer nå på skjermen for aller første gang. Vi snakker 10 episoder, der de første tre episodene lanseres den 24. september. Deretter vil de komme på løpende bånd hver fredag etter det.

Foundation serien er en en bokserie som ble skrevet på 50-tallet og senere, og den er mer aktuell enn noensinne. Historien handler om Hari Seldon som lever i fremtiden i et galaktisk imperium. Han er matematiker og fremstiller en teori som heter psykohistorie. Dette er ny og effektiv matematisk sosiologi, og ved å benytte statistiske lover om handlinger til massene kan denne teorien forutsi fremtiden til store populasjoner.

Det Galaktiske Imperiet står for fall

Det galaktiske imperiets fall er nært forestående. Dette omfatter hele Melkeveien, og dette vil lede til en «middelalder» som vil vare i 30.000 år før Det Annet Galaktiske Imperium oppstår. Ideen til hele Foundation serien er at fallet er uunngåelig, men Hari Seldon har en plan. Han kan forkorte denne mørke perioden ved å ta noen relativt små, strategiske grep. For å gjøre dette grunnlegger han ‘Stiftelsene’.

Den psykohistoriske teorien har reellt påvirket sosialvitenskap i det såkalte ‘usikkerhetsprinsippet innen sosiologi’. Om en befolkning får kunnskap om dets forutsette oppførsel, vil dette kollektivets selv-bevisste handlinger bli utforutsigbare.

Annonse

Nydelig trailer til Foundation

Apple har virkelig slått på stortromma her, for denne traileren ser herlig ut. Sci-Fi geeks over hele verden kommer til å samles og se denne serien med stor interesse, for denne bokserien er legendarisk. Forfatteren Isaac Asimov regnes som en av de ‘Tre Store’ innen sci-fi sammen med Robert A. Heinlein (Starship Troopers) og Arthur C. Clarke (2001: A Space Odessey).

Produsenten bak TV-serien er David S. Goyer, best kjent for filmer slik som ‘Batman Begins’ og ‘Man of Steel’. «I tiårene siden Foundation bøkene ble trykket, har Asimov’s profetiske arbeid aldri vært mer relevant enn det er nå», sier Goyer.

Et knippe stjerner er med på laget

Vi kommer til å treffe skuespillerne Jared Harris som Hari Seldon og Lee Pace som ‘Brother Day’, galaksens keiser. I tillegg vil vi stifte bekjentskap med Lou Llobell, Leah Harvey, Laura Birn, Terrence Mann, Cassian Bilton og Alfred Enoch. Den første episoden er regissert av Rupert Sanders, og regissørene for de neste episodene kommer til å annonseres på et senere tidspunkt.

Foundation serien består av 7 bøker

Vi ser her altså konturene til en TV-serie i ti deler. Bokserien har derimot syv bøker, så det er mye stoff å hente fra. Dermed er det ikke vanskelig å tenke seg at disse ti episodene kommer til å ekspandere ytterligere med flere sesonger, spin-offs og muligens til og med filmer.

Hele premisset er så storslagent som det kan få blitt, og spenner over tusenvis av år med galaktisk historie. Foundation bokserien har motatt mange priser, og til og med en spesiell Hugo pris for ‘Best All-Time Series’. En av konkurrentene til denne prisen var ‘The Lord of the Rings’ av J.R.R. Tolkien, så det sier endel om prestisjen til akkurat denne prisen. Denne prisen har aldri blitt utdelt hverken før eller senere.

Annonse