Den uklassifiserte versjonen av Pentagons rapport om uidentifiserte luftfenomener (Unidentified Aerial Phenomena, UAP) er sendt til Den amerikanske kongress. Den beskriver mer enn 140 observasjoner de ikke har forklaring på. 

“Samle, analysere og katalogisere” uidentifiserte luftfenomener

Kongressen ga ifjor Det amerikanske forsvarsdepartementet en frist på seks måneder på å “samle, analysere og katalogisere” uidentifiserte luftfenomener som er rapportert til Pentagons UAP Task Force, og “som potensielt kan utgjøre en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet”. Pentagon satte ned en gruppe som skulle utarbeide to versjoner av denne rapporten, en klassifisert og en uklassifisert. Fredag utløp fristen.

Den uklassifiserte rapporten fant «ingen klare indikasjoner på ikke-jordbasert forklaring» på de himmelbaserte objektene, men kunne heller ikke utelukke det.

Nysgjerrighet knyttet til sekkeposten “annet”

Mulige forklaringer spenner over et ganske vidt spekter og inkluderer fugler og droner, atmosfæriske fenomener som iskrystaller, hemmeligholdt ny teknologi utviklet av amerikanske myndigheter eller private aktører, ny teknologi utviklet av fremmede nasjoner og sekkeposten “annet”.

Annonse

I sekkeposten “annet” befinner det seg 144 uforklarlige hendelser fra de siste to tiårene. Inkludert er tre videoopptak av «uforklarlige luftfenomener» som Pentagon avklassifiserte ifjor.

Ingen “jordskjelv”

Det har i flere tiår bygget seg opp et offentlig press på amerikanske myndigheter for å frigjøre det de vet om romvesener. Såkalte ufologer hevder at regjeringen undertrykker bevis for grønne menns eksistens.

Pentagon har i stillhet siden 2007 samlet data som en del av militærets Advanced Aerospace Threat Identification Program. Prosjektet fikk bevilgninger etter at en senator fra det mystifiserte Område 51 engasjerte seg. UFO-konspirasjonsteoretikerne mener det er blitt funnet gjenstander i Område 51 etter et UFO-krasj i 1947.

Tvil om myndighetenes ærlighet

Topptjenestemenn og tidligere amerikanske presidenter har sådd tvil om hva myndighetene vet.

Hillary Clintons kampanjeleder John Podesta har lenge vist interesse for UFO-teorier. Hun lovet under 2016-kampanjen å offentliggjøre klassifiserte rapporter om romvesener hvis hun ble valgt.

I et intervju ifjor sa daværende president Donald Trump at han ikke ville avsløre – selv til familien – hva han visste om romvesener.

Jeg vil ikke snakke med deg om hva jeg vet om det, men det er veldig interessant. 

Donald Trump

Også Barack Obama har uttalt seg:

Det som er sant, og jeg er faktisk seriøs her, er at det er opptak og registreringer av gjenstander på himmelen og vi vet ikke nøyaktig hva det er. Vi kan ikke forklare hvordan de beveget seg, deres bane … Jeg tror at folk tar dem på alvor og prøver å finne ut hva det er. 

Barack Obama

Helt ærlig er det langt flere observasjoner enn det er blitt offentliggjort. Vi snakker om gjenstander som er blitt sett av piloter eller fanget opp på satellittbilder, som ærlig talt er vanskelig å forklare. Bevegelser som vi ikke har teknologien for å replikere, som bryter lydmuren uten at det smeller.

John Ratcliffe, tidligere direktør for nasjonal etterretning

Den mest fantastiske uttalelsen …

Den mest fantastiske uttalelsen kom i desember ifjor fra tidligere sjef for romdirektoratet ved Israels forsvarsdepartement, Haim Eshed. Han sa til Israels største avis at Trump var på «randen av å avsløre» eksistensen av en intergalaktisk traktat, men trakk seg av frykt for å anspore til «massehysteri»:

Det foreligger en avtale mellom den amerikanske regjeringen og romvesenene. De har signert en kontrakt som tillater dem å gjøre eksperimenter på jorden.

Haim Eshed til avisen Yediot Aharonot

Så lenge det foreligger hemmeligstemplet materiale om UFOer, må vi regne med spekulasjoner. At en og annen myndighetsperson kommer med spekulative, sleivete bemerkninger, er god føde for “teoretikerne”.

Hemmelighold av metode?

En høytstående norsk offiser ITavisen har snakket med, mener det er grunn til å klassifisere aspekter ved all militær informasjonsinnsamling. Det kan være ting som metode, fremgangsmåter, involvert personell etc. “Det er sannsynligvis ikke mere mystisk enn det.”

Den fulle rapporten kan leses og lastes ned her.

Ulike kilder, The Verge, Jerusalem Post etc.

Annonse