Ericssons deltagelse i Kinas 5G-utbygging står i fare, sier kinesiske statsmedier. Beijing gir Sverige en siste sjanse til å omgjøre sin utestengning av Huawei fra Sveriges 5G-utbygging før de iverksetter tiltak mot Ericsson AB.

Huawei utestengt i Sverige

Post- och telestyrelsen sluttet seg i oktober ifjor til USAs utestengning og forbød bruk av utstyr fra Huawei og ZTE med henvisning til nasjonal sikkerhet. Huawei anket i januar avgjørelsen, men anken ble i forrige uke avvist av en svensk domstol.

Advarselen i kinesiske medier er det siste eksempelet på at Beijing bruker hjemmemarkedet for å beskytte sine interesser. Ifjor begrenset Kina importen av australske varer som vin, storfekjøtt etc. etter at Australia utestengte Huawei fra 5G-utbyggingen og ba om en undersøkelse av Beijings håndtering av koronaviruset.

Vil «treffe alle nødvendige tiltak»

Kina vil «treffe alle nødvendige tiltak» som svar på den for tiden verste diplomatiske krisen mellom Beijing og et EU-land. Trusselen vekker bekymring hos den svenske telegiganten Ericsson som er et av få ikke-kinesiske selskaper som opererer i den kinesiske cybersektoren.

Annonse

Kina oppfordrer Sverige til umiddelbart å rette opp feilen og finne løsninger som ivaretar det  økonomiske samarbeidet mellom Kina og Sverige.

Gao Feng, talsmann for Det kinesiske handelsdepartementet

«Såkalt» nasjonal sikkerhet

Gao beskyldte Sverige for å ha brutt Verdens handelsorganisasjons regler og brukt «såkalt» nasjonal sikkerhet for å utelukke kinesiske selskaper fra utbyggingen av 5G-nettet.

Advarselen fra Beijing kom like før EU offentliggjør deler av en investeringsavtale som “i prinsippet” ble inngått 30. desember mellom Kina og EU.

EU har lovet å koordinere sin teknologipolitikk med amerikanske myndigheter, noe Beijing anser som et potensielt tilbakeslag for sine teknologiske giganter.

Et signal til andre land

Kinas trussel er også et signal til land som Finland og Tyskland om å ta de riktige beslutningene.

Jerker Hellström, direktør for Svensk Senter for kinastudier

Tidligere denne måneden rapporterte Dagens Nyheter at Ericssons administrerende direktør Börje Ekholm gjennom tekstmeldinger har presset den svenske handelsministeren Anna Hallberg om å oppheve Sveriges utestengning av Huawei.

Avhengighet av kinesiske forsyningskjeder

Ikke bare henter Ericsson ti prosent av sine inntekter fra det kinesiske markedet, men kanskje enda viktigere er Ericssons avhengighet av kinesiske leveranser. Hvis Kina bestemmer seg for å kutte Ericsson fra den kinesiske forsyningskjeden, får det dramatiske konsekvenser.

Tim Rühlig, Svensk institutt for internasjonale affærer

Sverige har krevd løslatelse av Gui Minhai, en svensk passinnehaver som har sittet arrestert i Kina siden 2015 for å ha publisert kritiske artikler om det kinesiske systemet.

Sverige var også det eneste EU-landet som oppfordret EU-kommisjonen til å sanksjonere tjenestemenn i Hong Kong etter fjorårets demokratiprotester.

Kilde: Wall Street Journal

Annonse