Signal – personvern-appen som verdens ledende krypteringseksperter anbefaler – topper i kjølvannet av den omdiskuterte kneblingen av Donald Trump på sosiale medier, igjen listen over nedlastede apper. 

New York Times skriver om Signal. Edward Snowden tvitrer at Signal er grunnen til at han holder seg i live. Også Elon Musk oppfordrer folk til å bruke Signal. Så mange tar for tiden appen i bruk at den krasjer.

«Ingenting er som det ser ut som», eller gjør nettet til at fantasien får fritt spillerom?

Midt oppe i all viraken rundt Signal kommer kommer det konspirasjonsteorier: Signal er skapt av CIA. Om det skulle vise seg å stemme må det være det mest geniale overvåkningstrekk noen myndighet noen gang har gjort.

Konspirasjonsteorier er en forklaringsmodell som går ut på at det som er galt skyldes at mektige mennesker sammensverger seg for å fremme en egen, skjult agenda. Konspirasjonsteorier kan være ganske underholdende. Blant mine favoritter er at vi blir holdt for narr av videnskapen; jorden er nemlig flat, en annen er at opptakene av at mennesket landet på månen ble gjort i studio, og ikke minst planla og gjennomførte amerikanske myndigheter selv Twin Tower-angrepene.

Annonse

På den annen side er en konspirasjonsteori intet annet enn en konspirasjonsteori, med mindre det viser seg at den stemmer og da er det ikke en teori lenger. Det skjer stundom.

Dette skal ha skjedd

Ifølge bloggeren Yasha Levine ble Signal utviklet av Open Whisper Systems, et kommersielt selskap drevet av «Moxie Marlinspike», en krypteringsekspert og gammel venn av Jacob Appelbaum som var sentral i utviklingen av Tor-nettleseren.

Ifølge Levine solgte Moxie sin oppstartsbedrift innen kryptering til Twitter i 2011. Etter det inngikk han samarbeid med USAs regimeskifteapparat: Utenriksdepartementet og Broadcasting Board of Governors (nå US Agency for Global Media) – for å utvikle teknologi som skulle bekjempe sensur på internett i alle andre land enn USA. Det førte til at han utviklet en serie krypterte chat- og tale-apper, deriblant Signal – alle finansiert av amerikanske myndigheter.

Kjendiser oppfordrer til Signal-bruk, hvorfor ikke Telegram?

Hvis du går inn på Signals nettsted finner du alle slags kjendisanbefalinger – blant dem Edward Snowden, Jack Dorsey og Elon Musk. Det du ikke finner er en knapp som forteller om Signals opprinnelseshistorie – en historie om flere millioner dollar i utviklingskapital fra CIA-foretaket Radio Free Asia.

Nøyaktig hvor mye Signal har mottatt fra amerikanske myndigheter er vanskelig å måle ettersom Moxie og Open Whisper System er lite transparent. Men hvis du legger sammen informasjon offentliggjort av Open Technology Fund, Radio Free Asia – kanalen som finansierte Signal – vet vi at Moxie mottok minst tre millioner dollar i løpet av fire år – fra 2013 til 2016. 

Tre millioner dollar er kanskje ikke så mye, men det er viktig å vite at uten disse pengene på et tidlig stadium ville det ikke være noe Signal i dag.

Hvorfor får Signal leve?

Da kan man tenke selv: Hvis Signals superkryptering virkelig utgjorde en trussel mot myndighetenes kontroll, hvorfor skulle ikke appen lide samme skjebne som Parler? Når makthaverne ønsker å stenge ned en app, viser det seg at de kan gjøre det. Men Signal lever og trives, til tross for at appen fremstår som en antatt trussel mot de mektige overvåkingsmyndighetene i USA.

Alt dette ifølge Yasha Levine. Skulle konspireringen vise seg å være mer enn en teori, må man bare bøye seg i støvet. Genialt, selv Snowden er blitt lurt, men fryktelig synd at ingen er til å stole på.

Kilde:
Yasha.substack.com

Annonse